пʼятницю, 4 червня 2021 р.


5 червня – Всесвітній день охорони навколишнього середовища

«Грандіозні речі робляться грандіозними засобами.

Одна природа робить велике даром»

Герцен А. І.



Ця дата – одна з найважливіших подій екологічного календаря – була започаткована Генеральною асамблеєю ООН на 27-й сесії 15 грудня 1972 року і щорічно святкується в більш ніж 100 країнах світу. Враховуючи масштаби проблеми та важливість їх вирішення, у структурі ООН була створена нова організація – Програма ООН з навко­лишнього середовища, під егідою якої і відзначається ця екологічна дата.

Охорона навколишнього природного середовища – нова форма взаємодії людини і природи, яка являє собою систему державних і суспільних заходів (технологічних, економічних, адміністративно-правових, просвітницьких, міжнародних), спрямованих на гармонійну взаємодію суспільства й при­роди, збереження й відтворення природних ресурсів і діяльність екологічних співтовариств в ім’я сучасних і майбутніх поколінь. Сьогодні екологічні проблеми стоять у ряді най­важливіших і визначають рівень благополуччя всієї світової цивілізації.

Всесвітній день охорони довкілля є для Організації Об’єднаних Націй одним з основних способів привернути увагу світової громадськості до проблем навколишнього середовища, а також стимулювати політичний інтерес і від­повідні дїї. Він має на меті принести людський чинник у ви­рішення питання охорони навколишнього середовища, дати народам світу можливість активно сприяти стійкому і спра­ведливому розвитку, стимулювати розуміння того, що основною рушійною силою зміни підходів до природоохоронних питань є громади, роз’яснювати корисність партнерських від­носин, щоб в усіх країн і народів було більш безпечне і бла­гополучне майбутнє.

Немає коментарів:

Дописати коментар

  13 квітня працівники міської ЦБС взяли участь у щорічній загальноміській толоці.